Een familiegeschiedenis schrijven

Hoe schrijf je een familiegeschiedenis of levensverhaal? Hoe maak je er een boeiend verhaal van? Daar bied ik, Nynke Feenstra, hulp bij.

Hulp bij het schrijven van een familiegeschiedenis

Toen ik in 2017 mijn eigen familiegeschiedenis schreef, liep ik regelmatig vast. Ik werkte al jaren als tekstschrijver en journalist, had dus veel schrijfervaring. Toch worstelde ik met het vinden van een goede vorm. Een gesprek over mijn manuscript met een ervaren redacteur zette me op een nieuw spoor. Ik besloot het verhaal vanuit twee gezichtspunten te vertellen. En dat werkte. Als ik het moeilijk vind, dacht ik bij mezelf, dan hebben mensen met minder schrijfervaring dit ook. Zo ben ik op het idee gekomen er les in te gaan geven. Ik ontwikkelde een cursus waarin alle belangrijke keuzes aan de orde komen. Deze cursus heb ik inmiddels tien keer gegeven.

Schrijfcursus Familiegeschiedenis of Levensverhaal

In de cursus Familiegeschiedenis of Levensverhaal Schrijven over ligt de focus op verhaalopbouw en vorm. We bespreken een aantal geslaagde familiegeschiedenissen en kijken naar verschillende de vormen. Heel belangrijk is ook de verteller: kies je een ik-verteller, een hij-verteller of vertel je vanuit verschillende gezichtspunten? En hoe geef je richting aan je verhaal? Deze vragen en meer nemen we door. Je krijgt les in een kleine groep, je krijgt opdrachten en de deelnemers denken met elkaar mee. Aan het einde van de cursus heb je een werkplan, een begin en weet je hoe je verder kan. Hoe deelnemers de cursus hebben ervaren, kun je nalezen door hier te klikken.

Schrijfcoach

Daarnaast begeleid ik mensen die al aan een familiegeschiedenis, biografie of levensverhaal werken op individuele basis. We bespreken je doelen en ik lees mee, geef feedback in een één-op-één gesprek. Dit kan online via ZOOM of in levende lijve in Den Haag.

Wat levert zo’n cursus of individuele begeleiding je op?

  • De cursus gaat je tijd en frustratie besparen
  • Je hebt een werkplan doorlopen
  • Je hebt een stok achter de deur
  • Je verhaal wordt er beter door

Blijf niet in je eentje aanmodderen. Kies voor een goede voorbereiding en hou plezier in het schrijven. Waar wil je meer over weten?

Tips en inspiratie voor wie een levensverhaal of familiegeschiedenis schrijft

Op deze website vind je ook tips en inspiratie. Zo bespreek ik geslaagde familiegeschiedenissen en schrijf ik blogs over allerlei aspecten van het schrijven van een familie- of levensverhaal. Heb je vragen, neem dan contact op. Ik sta je graag te woord.

‘Door het schrijven van mijn familiegeschiedenis heb ik meer respect gekregen voor mijn grootouders. Ik voel mij verbonden met mijn geboortegrond en afkomst.’