Bep Mandemaker en Nynke Feenstra
Betje, de zevende van de kruidenier
Betje, de zevende van de kruidenier is meer dan het familieverhaal van een gereformeerd gezin met tien kinderen. Het geeft ook een prachtig inkijkje in het leven op Koudekerke en het Zeeuwse eiland Walcheren in de jaren rond de Tweede Wereldoorlog.
€16,95 Paperback
Mijn tante had haar jeugdherinneringen opgeschreven. Bij het redigeren wilde ik haar schrijfstijl zoveel mogelijk intact latend. Ze had alles vanuit kinderogen beschreven en dat gaf een ontwapenend, humoristisch effect. In aparte hoofdstukken schetste ik het historisch kader en de achtergronden. Zo zocht ik onder andere uit hoe Betjes vader en broer na de bevrijding uit Kamp Amersfoort terug waren gekomen en deed ik archiefonderzoek in Wissenkerke.

Al met al is het een onderhoudend boek geworden, dat inzicht geeft in hoe gewone mensen op Walcheren de oorlog zijn doorgekomen. Walcheren heeft ontzettend geleden in de Tweede Wereldoorlog. Het is een stuk geschiedenis dat maar weinig mensen kennen. Ik ben zelf in Vlissingen opgegroeid en alhoewel mijn moeder wel eens iets over de oorlog vertelde, wist ik er bar weinig van.

Samenvatting

Deze familiegeschiedenis speelt zich af in het Zeeuwse dorp Koudekerke en in Vlissingen. Het verhaal begint bij Betjes ouders, die in 1925 vanuit Noord-Beveland een kruidenierswinkel op Koudekerke overnemen. Betje groeit op in een gereformeerd gezin met tien kinderen. Vader gaat ’s ochtends met paard en wagen de boeren langs. Moeder doet de winkel. Het gezin lijkt de oorlog ongedeerd door te komen. Totdat er ’s nachts op de deur wordt gebonsd. De Landwacht neemt Vader en Betjes oudere broer mee en daarna plunderen ze de winkel. Moeder en de kinderen staan op straat. Dan bombarderen de geallieerden Walcheren. Het zeewater stroomt de dorpsstraten in….

Dit boek is een lust om te lezen voor iedereen die van Walcheren houdt.

Betje. De zevende van de kruidenier
175 pagina’s met 18 zwart-wit foto’s
Auteurs: Nynke Feenstra en Bep Mandemaker
Uitgever: Eigen beheer, via Brave New Books, 2017

Foto: Congerdesign

De doodswens van mijn vader, levensverhaal, in de media

In de media:

Interviews met Nynke Feenstra na het verschijnen van Betje, de zevende van de kruidenier: