Schrijver levensverhaal

Wie een familiegeschiedenis of levensverhaal wil laten schrijven, is bij mij, Nynke Feenstra, aan het goede adres. Ik maak een boeiend verhaal van uw familiegeschiedenis en help bij het vinden van de ontbrekende informatie. Met als eindresultaat een heldere tekst die raakt.

Werkwijze

Hoe gaat het in zijn werk?

  • Familiegeschiedenis: Allereerst inventariseren we welk materiaal u al heeft. Foto’s, brieven en dagboeken zijn interessant. Misschien heeft u archiefonderzoek gedaan of moet dit nog gebeuren. Voor de historische achtergronden kunnen internet en geschiedenisboeken worden geraadpleegd.
  • Levensverhaal: Hierbij ligt het accent vooral op gesprekken met u en betrokkenen.

Hoe diepgravend het vooronderzoek wordt, hangt onder andere af van uw doel.

Uw doel

Voor wie wilt u het verhaal laten optekenen. Voor uzelf? De mensen om u heen? Uw nakomelingen over honderd jaar? Voor een groter publiek? Dit zal ik eerst met u bespreken. Belangrijk zijn ook uw gedachten over publicatie. Wilt u er een boek van laten maken of volstaat een geprint Word-document? Is ‘uitgeven in eigen beheer’ een mogelijkheid of wilt u een gerenommeerde uitgever zoeken?

Interviews

Bij het schrijven van een familiegeschiedenis wordt veel informatie verzameld via één-op-één gesprekken. Een familiegeschiedenis wint aan kwaliteit als verschillende mensen een stukje van het verhaal vertellen. Er komt niet alleen meer informatie boven water. Het verhaal wint erdoor aan kracht. Ook een levensverhaal wordt interessanter als verschillende betrokkenen er hun licht over laten schijnen.

Trauma’s

Een ernstige ziekte, verwaarlozing of misbruik in de jeugd. Je praat er niet graag over. Of de mensen aan wie je erover vertelt, hebben ‘er geen zin in’. Papier is daarentegen geduldig. Als een ongeluk, schennis of ziekte het onderwerp is van uw levensverhaal, dan zoek ik altijd naar een positieve insteek. Bijvoorbeeld: ervaringen en inzichten delen met lotgenoten. Begrip kweken voor wat je hebt doorgemaakt en waarom je bent geworden wie je bent. Laten zien hoe je je trauma’s hebt overwonnen.

Mijn motivatie

Mijn motivatie om te schrijven is rond mijn twintigste gekomen door mijn littekens van brandwonden. Ik had als kleutertje een brandwondenongeluk gehad en had daarvoor vaak in het ziekenhuis gelegen. Ik deed daar altijd luchtig over, maar vanbinnen zat een groot verdriet. Daar begon ik over te schrijven. Het was moeilijk om inzicht te krijgen in wat mij nou zo ongelukkig maakte. Ik begreep er zelf niks van. Door psychotherapie en door andere mensen met brandwonden te interviewen, kreeg ik steeds meer inzicht in wat een beschadigde huid met je doet. Voor mij was het makkelijker om verhalen van lotgenoten op te schrijven dan mijn eigen verhaal.

Confronterend

Heeft u veel meegemaakt en wilt u hier een boek over laten schrijven? Het laten opschrijven kan een heleboel losmaken. U gaat weer terug in de tijd en maakt het allemaal weer mee. En dat gedurende langere tijd. Daarom is het belangrijk dat u kunt terugvallen op bijvoorbeeld een psychotherapeut. Of andere mensen in uw omgeving die u tot steun zijn. Zwart op wit teruglezen wat je is overkomen, is behoorlijk confronterend. Tegelijkertijd is werken aan een levensverhaal een waardevol en leerzaam proces.

Kosten

Wat kost het laten schrijven van een biografisch verhaal? De vergoeding is op uurbasis volgens een vooraf afgesproken uurtarief. Daar komt 21 procent btw bij. Ik heb tijd nodig voor het doornemen van dagboekaantekeningen, achtergrondinformatie, het afnemen van interviews. De uren voor het schrijven zelf worden uiteraard ook in rekening gebracht.

Hoeveel uren er nodig zijn, is onder andere afhankelijk van uw doel. Voor wie laat u uw verhaal opschrijven? Om welke periode gaat het? Wordt het verhaal uitsluitend op basis van uw eigen herinneringen geschreven of wilt u gebruikmaken van andere bronnen?

Meer informatie

Wilt u bespreken wat ik als schrijver van uw familiegeschiedenis voor u zou kunnen betekenen? Neem gerust contact op Of bekijk wat voorbeelden van boeken waaraan ik heb meegewerkt. U kunt ook doorklikken naar informatie over mijn achtergrond en mijn drijfveren.