Website familie van der Kooij

Joke Brink onderhoudt een website over stamboomonderzoek naar de familie Van der Kooij. Ik ben benieuwd naar de voor- en nadelen van zo’n website over een familie.

Waarom hebben jullie gekozen voor een website over je familiegeschiedenis en niet voor een boek?

Joke Brink: Onze website gaat over stamboomonderzoek. Voor genealogie is een website handiger. Je kunt de data op elk moment bijwerken. Via een website kun je bovendien veel mensen bereiken. Je komt in contact met mensen uit heel Nederland. Er zijn trouwens wel genealogische boeken over de familie verschenen. Ons laatste genealogieënboek, over de Delflandse stam, is in 2013 uitgekomen. Dit kun je via de website bestellen. We hebben dus ook een webwinkeltje met artikelen waar de familiewapens op zijn afgebeeld en genealogische boeken.

Op jullie website www.stichtingvanderkooij.nl is alleen algemene informatie beschikbaar. Wie toegang wil tot jullie database en bibliotheek kan contact opnemen met de administratie.

Joke Brink: We vinden het prettig om te weten wie er gebruik maakt van onze data. Er is tenslotte veel speurwerk in archieven verricht. Als je alles online zet, weet je niet wie de gegevens gebruikt.

En ik zie dat jullie een stichting hebben?

Joke Brink: De stichting is zo’n vijftig jaar geleden opgericht. De mensen die begonnen met de stamboom Van der Kooij dachten dat alle naamgenoten afstamden van dezelfde voorvader, die in Delfland een eendenkooi achter zijn boerderij had. Later moesten ze dit bijstellen. Er zijn meerdere “stammen” die zich Van der Kooij zijn gaan noemen. In het begin zijn er contacten geweest tussen al die stammen, maar dat is minder geworden.

Je kunt donateurs worden van jullie stichting.

Joke Brink: Dat klopt. Als donateur van Stichting Familie van der Kooij ontvang je vier keer per jaar ons blad, De Eendenkooi. In het magazine staan artikelen over boerderijen, over beroepen, over bepaalde takken van een Van der Kooij-stam. Ook zetten we er krantenberichten in die over de familie gaan. We krijgen altijd veel kopij. Verder hebben we een paar keer met een kraam op het Famillement gestaan, dit is een evenement over familiegeschiedenis, georganiseerd door het CBG. Trouwens, ook Van der Kooi, met een i in plaats van een ij, valt binnen ons genealogisch onderzoeksveld. Voor donateurs organiseren we bovendien eens in de vijf jaar een familiedag. O ja, we hebben ook een Facebookpagina.

Groeit het aantal donateurs?

Joke Brink: We hadden ooit wel 800 donateurs, tegenwoordig zo’n 400. Het ledenaantal loopt sterk terug. Hoofdzakelijk door overlijden. Nieuwe en jongere leden aantrekken is moeilijk. Het is nu eenmaal een andere tijd en mensen zijn niet meer zo genegen om ergens lid van te worden.

Ontdekken jullie nog nieuwe dingen?

Joke Brink: We houden het onderzoek nu bij de, voor ons, belangrijkste stam en dat is de Delflandse. Dit is de bakermat van het geslacht van der Kooij. Hier stammen de meeste naamgenoten van af. Genealogisch onderzoek doen we niet veel meer, omdat alles al is uitgezocht. Wel proberen we nog verder terug te gaan dan de eerste voorvader uit eind 15e eeuw, maar dat is moeilijk, omdat er geen akten zijn.

Wat vind jij er leuk aan?

Joke Brink: Genealogie is een hobby. Door er online mee bezig te zijn, leg je leuke contacten met mensen die met hetzelfde bezig zijn of die heel ver weg nog familie zijn. Ik heb een tijdlang een eigen website gehad over mijn voorouders van vaders- en moederszijde. Ik deed genealogisch onderzoek en hield op mijn website alles bij over vier kwartierstaten bij. Het was erg leuk om te doen maar ontzettend veel werk. Iedere keer vond ik weer iets, fouten of aanvullingen. Verder moest ik rekening houden met de privacy van familieleden, al leven ze niet meer. Soms kan er iets gevoelig liggen in een familie. Via die website heb ik leuke contacten gelegd, dat was een groot voordeel. Maar er werd ook klakkeloos “gepikt”. Dat vond ik niet leuk. Ik heb de site dan ook afgesloten.

Wat zou je mensen adviseren die ook een genealogische website over hun familie maken?

Joke Brink: Het is leuk, maar veel werk als je het goed wilt doen. Kijk uit met privacy. Er zijn overigens hele mooie en uitgebreide familiewebsites. Deze bijvoorbeeld: http://www.stamboom-westland.nl/poot-004487-gframeset.htm?poot-004487-g.htm. Er is software speciaal voor genealogie, waar je veel in kwijt kunt en waarmee je een genealogische website kunt maken.

Andere voorbeelden van websites over de geschiedenis van een familie vind je op mijn blog website of boek over je familie?